Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 536

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 537

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 539

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 554

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 557
Economische ontwikkeling Zuid-Korea - Ons Korea

Ons Korea

Economische ontwikkeling Zuid-Korea

Zuid Korea

Na de Korea oorlog was Zuid-Korea een van de armste landen van de wereld. Het land was totaal verwoest door de oorlog. De wegen waren volledig verwoest en miljoenen mensen leefden in extreme armoede. In die tijd was Noord-Korea nog beter af. Zuid-Korea ontving zelfs economisch hulp van Thailand en de Filippijnen. Het inkomen was minder dan $ 100,- per jaar. Zuid-Korea is nu een van de meest welvarende landen en is dat bedrag 300 keer groter: $23.000 per persoon. Zuid-Korea staat nu op de 15e plaats van de grote economieën ter wereld. Dat is extra bijzonder, omdat ze dat hebben gedaan in minder dan 50 jaar, terwijl westerse landen daar 200-300 jaar over hebben gedaan. Wat is er gebeurd in 50 jaar tijd?

Twee wereldrecords

Zuid-Korea heeft in 50 jaar tijd dus een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo groot dat ze daarmee twee wereldrecords hebben gebroken. Waarmee?Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog

1-    Zuid-Korea is het eerste land dat eerst ontwikkelingshulp kreeg, omdat ze een arm land waren en nu ontwikkelingshulp geeft, omdat ze een rijk land zijn.

2-    Zuid-Korea is in 2012 het 7e lid geworden van 20-50 club. Dat betekent dat het inkomen meer dan $20.000,- per jaar is en ze meer dan 50 miljoen inwoners hebben.

Wonder aan de Han RivierWatch Full Movie Online Streaming Online and Download

De snelle economische groei wordt ook wel het wonder aan de rivier de Han genoemd. Eigenlijk verwijst dat naar de economische groei van Seoul, waar de Han Rivier stroomt. Maar ze bedoelen daar het hele land mee. Een enorme groei van onderwijs, technologische prestaties, snelle verstedelijking, groei van wolkenkrabbers en modernisering.

 

Van arm naar rijk

Han rivier

Hoe is het Zuid-Korea gelukt om zich binnen 50 jaar tijd te ontwikkelen van een arm land naar een rijk land?

–       democratie

Democratie en markteconomie helpen een land vooruit. Dat verschil is duidelijk te zien als je naar de dictatuur in buurland Noord Korea kijkt dat nog steeds arm is. Het zijn immers dezelfde mensen die 2.000 jaar hetzelfde geleefd hebben, maar door de mensen zelf te laten kiezen welke mensen ze het land willen laten besturen en ze te laten kiezen welke producten ze willen maken en verkopen hebben ze meer vertrouwen in hun land. De Zuid-Koreaanse regering was van mening dat een arm land te kwetsbaar was. Zuid-Korea moest voor zichzelf kunnen zorgen. Een echte democratie kon pas goed overleven als er ook een economische revolutie zou plaatsvinden. En het werkte.

–       onderwijs

Goede werknemers hebben goed onderwijs gehad. Daarom investeerde de regering in goede scholen. Die waren verplicht, maar ook gratis. Daardoor konden kinderen zich ontwikkelen tot goed werknemers die veel nieuwe dingen konden uitvinden. De goede economie in Zuid-Korea is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen in het land.

–       Kan wel – mentaliteitDorpelingen werken aan een brug (can do)

In 1970 lanceerde de Zuid-Koreaanse overheid de New Community Movement (NCM). Dit moest de ongelijkheid tussen het platteland en de steden verminderen volgens de principes: toewijding, zelfhulp en samenwerking. De overheid stelde bouwmaterialen ter beschikking waarmee de dorpelingen zelf irrigatiesystemen, bruggen en wegen konden bouwen. Door samen te werken waren zij verantwoordelijk voor hun eigen lot en dat van hun hele dorp. Dat hielp het land snel te moderniseren. Deze ‘kan-wel’-mentaliteit komt voort uit het New Community Movement. Zuid-Korea deelt deze nu met andere ontwikkelingslanden.

–       Steun van het buitenland

Door de steun van andere landen, waaronder Nederland, heeft Zuid-Korea zich kunnen ontwikkelen. Zestien landen hielpen Zuid-Korea in de oorlog. Toen deze eenmaal afgelopen was kreeg Zuid-Korea van diezelfde landen economische hulp om het land weer op te bouwen.

 

 

Zuid-Koreaanse bedrijven

Samsung NYC

Vooral technologische bedrijven hebben de Zuid-Koreaanse economie groot gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

Samsung Electronics is een van de grootste electronicabedrijven van de wereld. Ze maken oa smart phones, tablets, computers, fotocamera’s, tv’s etc. Samsung zit in meer dan 58 landen en heeft meer dan 90.000 mensen in dienst. Het bedrijf verkoopt meer dan 1 miljoen telefoons  per dag en staat daarmee op de 1e plaats in de wereldmarkt voor mobiele telefonie.

Kia auto's rollen van de band

Hyundai is een van de top 5 autofabrikanten ter wereld. Ze maken auto’s en vrachtwagens van het merk Hyundai en Kia. Ze verkopen meer dan 3,5 miljoen auto’s per jaar en hebben 60.000 mensen in dienst.

 

LGE 100inch Laser TV 01

LG is actief in de chemie, energie en handel, maar wij kennen het vooral als een elektronicabedrijf. Ze maken

Maar ook de scheepbouw is groot. Zuid-Korea ligt immers op een schiereiland, omringd door zee. Bij ons bekende automerken zijn ook groot in de scheepsbouw, zoals Huyndai en Daewoo. De Zuid-Koreaanse stad Busan is een van de grootste havensteden ter wereld.

Nederlandse en Zuid-Koreaanse economie

Scheepsbouw door Hyundai

Nederland is de op twee na grootste investeerder in Zuid-Korea in de wereld. En de op één na grootste handelspartner in Europa. Zuid-Korea koopt vooral melkproducten en machineonderdelen van Nederland. En Nederland koopt van Zuid-Korea vooral auto’s, mobiele telefoons en zware bouwmaterialen.

Sommige Nederlandse en Zuid-Koreaanse bedrijven zijn ook afhankelijk van elkaar. In Nederland zit bijvoorbeeld een groot bedrijf (ASML) dat machines maakt om mobiele telefoons mee te kunnen maken. In Zuid-Korea zit een bedrijf (Samsung) dat mobiele telefoons maakt. Als er meer Samsung telefoons worden verkocht, heeft ASML ook meer werk.

Veel Zuid-Koreaanse bedrijven hebben een vestiging in Nederland. En er zijn 2.600 Zuid-Koreanen die in Nederland wonen.