Ons Korea

Hansik: Koreaans eten

Zuid Korea

Ingredienten voor Kimchi

De Koreaanse keuken is heel gevarieerd. Dat heeft ermee te maken dat het land vier seizoenen kent waardoor veel soorten rijst en granen er kunnen groeien. Bovendien is het een schiereiland, dus omgeven door de zee waardoor er veel vis op het menu staat.

Voedsel als medicijn

De Koreanen geloven dat je eet om gezond te blijven. Ze gebruiken heel veel natuurlijke producten. Ze zeggen zelfs dat bepaalde gerechten als medicijn werken. Voor Koreanen is Hansik een medicijn dat ze dagelijks gebruiken. Daarnaast vinden ze het ook belangrijk dat eten niet alleen goed voor je is, maar dat het ook lekker is.

De basis ingrediënten van de Koreaanse keuken zijn: rijst, groenten, vis, zeewier en tofu (dubu in het Koreaans). Het eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en vooral hete peperpasta.

Kool kimchi

Verse groente werd vaak ingemaakt of gepekeld om ook in de winter groente te hebben. De ingemaakte groente werd dan bewaard in potten van klei. Eén gerecht daarvan is ook een basisingrediënt geworden in de Koreaanse keuken: Kimchi.

Een Koreaanse maaltijd is niet compleet zonder Kimchi. Het gerecht bestaat al meer dan 1.000 jaar. Kimchi is een groenteschotel en kan van verschillende gepekelde groenten worden

Kimchi is erg gezond: weinig calorieën, veel vezels, vitamine C, A, B1 en 2, calcium, ijzer en veel zogenaamd “goede melkzuurbacteriën”. Vooral dat laatste maakt Kimchi tot een van de gezondste producten ter wereld samen met Spaanse olijfolie, Griekse yoghurt, Indiase linzen en Japanse natto.

Gedekte tafel

Tafelmanieren

Koreanen eten traditioneel aan lage tafels en zitten op een kussen op de grond. Het voedsel mooi opdienen en de tafel gezellig dekken doen ze elke dag. Want de presentatie van een maaltijd is bijna net zo belangrijk als de smaak.

Koreaanse maaltijden staan bekend om het grote aantal bijgerechten (banchan) die bij de rijst, soep en Kimchi) worden geserveerd. Er worden drie, vijf en soms wel twaalf bijgerechten geserveerd. Niet zoals bij ons in verschillende gangen, maar allemaal tegelijk.

Bij het diner staat altijd het volgende op tafel:

  • een kom rijst (per persoon), van klei of roestvrij staal
  • een klein kommetje hete soep (per persoon)
  • een grote lepel voor rijst en soep (guk)
  • roestvrij stalen eetstokjes voor de bijgerechten
  • verschillende kleine kommetjes met bijgerechten (banchan)
  • een wat dikkere soep of stoofpot (jjigae), in een grote kom in het midden van de tafel.Bulgogi

Zuid-Koreanen vinden goede tafelmanieren heel belangrijk. Veel lijken op die in Nederland, maar er zijn er ook een paar heel anders. Bijvoorbeeld:

  • Wacht tot de oudste persoon begint met eten voordat jij begint
  • Gebruik een lepel voor de rijst en soep, en eetstokjes voor de Kimchi en bijgerechten
  • Niet je rijst- of soepkom vasthouden met je handen, deze moet altijd op tafel staan

 

Koreaanse specialiteiten

Er zijn meer dan 2.000 Koreaanse gerechten. Er zijn een paar gerechten heel bekend:

Bibimbap2

Bulgogi is één van Korea’s meest populaire rundvleesgerechten. Letterlijk vertaald betekent het vuurvlees. In een Koreaans restaurant kan je het gemarineerde vlees vaak zelf grillen boven een vuur of op een hete plaat. Vaak worden teentjes knoflook, uienringen en gesneden groene pepers meegebakken. De Mc Donalds in Korea verkoopt zelfs een bulgogi-burger.

Bibimbap betekent letterlijk gemixte maaltijd en bestaat dan ook uit rijst met een aantal groenten. Bibimbap wordt opgediend als een kom warme rijst met een aantal geselecteerde groenten, vlees, gebakken ei, en gochujang. Het gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden. Korean Air heeft een internationale prijs voor de beste vliegtuigmaaltijd gewonnen door dit populaire Koreaanse gerecht aan haar passagiers te serveren.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Haemul-pajeon is een zeevruchten pannenkoek. Net als in Nederland houden Zuid-Koreanen erg van pannenkoeken. EnHaemul-pajeon