Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 536

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 537

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 539

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 554

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 557
NL en de Korea oorlog - Ons Korea

Ons Korea

NL en de Korea oorlog

Zuid Korea

Koude oorlog

De Koude Oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld na de President Park begroet Korea veteranentweede wereldoorlog. De landen in het kapitalistische westerse blok (inclusief Nederland) werden geleid door Amerika. De communistische landen stonden onder leiding van Rusland of China. Gewapende vrede betekent eigenlijk dat je wel vrede gesloten hebt, maar er zo weer oorlog kan komen. Gewoon omdat de landen nog steeds boos op elkaar zijn, en het nog niet met elkaar eens zijn.

Een belangrijk twistpunt tijdens de Koude Oorlog was de strijd in Korea. Korea was na de tweede wereldoorlog immers in tweeën gedeeld: het communistische Noord-Korea met steun van Rusland en het democratische Zuid-Korea met steun van Amerika.

Begin Korea Oorlog

De twee Korea’s vochten tussen 1950 en 1953 een onderlinge oorlog. Een burgeroorlog dus. De Korea Oorlog begon inEvidence krant juni 1950 met een aanval van Noord-Korea op Zuid-Korea. Die rukten snel op en hadden al snel 90% van Zuid-Korea in handen. De Verenigde Naties kwamen Zuid-Korea te hulp met in totaal zestien landen. China kwam vervolgens Noord-Korea helpen. Zij waren bang dat de strijd zich zou uitbreiden tot aan China.

Het verschil tussen de beide landen was erg groot. Noord-Korea had meer mensen, waaronder heel ervaren strijdkrachten. Zuid-Korea had minder mensen waaronder heel veel politieagenten die nog nooit hadden gevochten. Noord-Korea had moderne Russische geweren en tanks en vliegtuigen. Zuid-Korea had geen enkele tank of vliegtuig, alleen wat oude Amerikaanse wapens.

Luitenant-kolonel Den Ouden

Eerst durfde Nederland niet zo goed te gaan helpen. Zij waren bang voor weer een wereldoorlog en ze hadden bijna geen36200261989010012_Netherlands Battle Site Monument geld meer na de tweede wereldoorlog. Toen Amerika het vroeg hebben ze toch vrijwilligers opgeroepen, er meldden zich toen maar liefst 16.000 mensen. Nederland heeft Zuid-Korea zes marineschepen en bijna 4.000 soldaten naar Zuid-Korea gestuurd. In de zware gevechten sneuvelden 122 soldaten en raakten er 646 gewond.

Zuid-Korea is de Nederlandse soldaten nog steeds dankbaar. Koreaanse kinderen leren over de offers die de Nederlandse soldaten hebben gebracht op school. Ook organiseert de Koreaanse ambassade in Den Haag elk jaar een bijeenkomst voor de oud-soldaten. Ambassadeur Key Cheol Lee: “Wij zijn deze soldaten heel dankbaar, want zij hebben aan de wieg gestaan van de economische welvaart en de democratie van het Zuid-Korea van nu.”

Dhr. Motshagen, voorzitter van de Vereniging Oud-Korea Strijders zei: “Wij veteranen hebben nooit gedacht dat Zuid-Korea het zou halen. De oorlog had alles weggeslagen en het leek er niet op dat zij deze verwoesting zouden overleven. We kunnen alleen zeggen dat dit een waar wonder is!”

Eén Nederlander die in de Korea oorlog meevocht is wel heel speciaal voor de Koreanen: luitenant-kolonel Den Ouden. Hij gaf leiding aan een bataljon soldaten en raakte gewond bij een mortieraanval, maar wilde niet naar het ziekenhuis. “Neem me niet mee naar het ziekenhuis, we zullen de vijand verslaan” waren zijn laatste woorden. Hij bleef tot hij overleed.

Einde Korea oorlog

De Korea oorlog eindigde in juli 1953 met een wapenstilstand. In de oorlog zijn maar liefst 2 miljoen gewone mensen gesneuveld. Noord en Zuid-Korea hebben nooit een vredesverdrag gesloten. Het conflict is daarom officieel nog steeds niet over. Er zijn wel diverse toenaderingspogingen gedaan door beide kampen, maar echt warm werd de relatie nooit.

Dat heeft er voor een groot deel mee te maken dat Noord-Korea kernraketten ontwikkelt en test. Dat is ze blijven doen ook nadat ze in een zogenaamd zeslandenoverleg met Amerika, Zuid-Korea, Japan, Rusland en China hebben beloofd te zullen stoppen.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Op 8 maart 2013 zegt Noord-Korea het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea op. Zuid-Koreanen mogen weer niet in Noord-Korea werken en Noord-Korea brengt z’n raketinstallaties weer in gereedheid.

DMZ

Tussen Noord- En Zuid-Korea ligt een stuk niemandsgebied: de gedemilitariseerde zone (DMZ). De grenslijn is 248 kmZuid-Koreaanse soldaten op wacht bij de DMZ lang en beide Korea’s hebben aan hun kant een stuk van 2 kilometer afgestaan voor de DMZ. In totaal een gebied van 992 km². De DMZ is één van de strengst beveiligde gebieden in de wereld.

In de DMZ ligt een klein gebied dat de Noord- en de Zuid-Koreanen gezamenlijk bewaken. Bij het dorpje Panmunjom. Voor belangrijke besprekingen tussen de twee Korea’s komen ze hier samen. Door de scheiding van Korea in twee delen werden ook veel families van elkaar gescheiden. In totaal 10 miljoen Koreanen! Er worden nu regelmatig familie herenigingsactiviteiten georganiseerd zodat ze elkaar toch even kunnen zien. Deze doen ze ook bij Panmunjom.

Doordat de DMZ zo streng beveiligd wordt, komt er nauwelijks iemand. Daardoor is het één van de meest natuurrijke en goed bewaarde natuurreservaten in de wereld geworden. Er is een groot moeras waarin 13 bedreigde soorten leven. Samen met de Verenigde Naties proberen Noord- en Zuid-Korea nu om in de DMZ een ‘Wereld Vrede Park’ op te zetten om aandacht te vragen voor vrede.