Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 536

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 537

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 539

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 554

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 557
Wat verbindt Nederland en Zuid-Korea - Ons Korea

Ons Korea

Wat verbindt Nederland en Zuid-Korea

Zuid Korea

Voor veel Zuid-Koreanen staat Nederland bekend als een vriendelijk land. Een land dat ze dankbaar zijn. In Zuid-Korea hoef je niemand te vragen of ze Nederland kennen, want Zuid-Koreanen kennen Nederland best goed. Hoe dat komt? Zuid-Korea is bij het Westen bekend geworden door één persoon in het bijzonder. Een Nederlander, een Gorcumer: Hendrick Hamel. Maar er zijn meer personen die hebben gezorgd dat Nederland en Zuid-Korea zo’n hechte band hebben. Nederland heeft Zuid-Korea geholpen in gevaarlijke tijden (Luitenant-Kolonel Den Ouden tijdens de Korea oorlog) en een Nederlander heeft geholpen de trots van Zuid-Korea te herstellen (Guus Hiddink met het Koreaanse voetbalteam). Zuid-Korea vindt dat belangrijk.

Het verhaal van HamelHamel beeld

Hendrick Hamel werd geboren in Gorinchem in 1630. Op zijn twintigste ging hij werken voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).  De VOC was een handelsonderneming die overzee handel dreef met landen in onder ander Azië. Zo kwam het dat de jonge Hendrick in 1953 aan boord ging van het VOC-schip de Sperwer. De bedoeling was om naar Japan te gaan om handel te drijven. Hendrick was boekhouder en moest aan boord ondermeer het scheepslog bijhouden.

Tijdens de reis kwam het schip in slecht weer terecht. Door de storm werd de Sperwer uit koers geslagen en sloeg kapot op de rotsen van een eiland. Van de 64 opvarenden overleefden maar 36 bemanningsleden de schipbreuk, waaronder Hendrick Hamel. Niet alleen was hun schip kapot, ze hadden geen idee waar ze waren. Later bleek dit het eiland Jeju voor de Koreaanse kust te zijn.

De overlevenden van het schip de Sperwer werden door soldaten gevangen genomen. Ze konden elkaar niet verstaan, dus ze snapten elkaar niet. De Koreaanse koning stuurde de Nederlander Jan Jansz. Weltevree naar Jeju om met de schipbreukelingen te praten. Weltevree was al eerder in Korea terechtgekomen. Vanaf het eiland werden ze naar het hof van de koning in Seoul gebracht. Daar moesten ze hard voor hem werken. Drie jaar later werden de mannen overgebracht naar een stad met een fort, bij Gangjin. Ze verbleven daar zeven jaar. Niet in een gevangenis, ze leefden gewoon in de stad, waar ze werkten en bedelden om te overleven. Het was hen inmiddels wel duidelijk dat ze Korea niet meer zouden verlaten. Ondertussen stierven veel bemanningsleden door de hongersnood. Met zeven medegevangenen kwam Hendrick Hamel terecht in Yeosu. Daar wisten ze in 1666 met een kapotte vissersboot te ontsnappen naar Japan. Toen hadden ze 13 jaar gevangen gezeten in Korea.

Het Hamel Journael03오책하멜표류기표지

In de tijd dat Hamel gevangen zat, leefde hij als Koreaan tussen de Koreanen. Hij moest zich de taal eigen maken en had voldoende tijd om hun gewoonten te bestuderen. Omdat Hamel de enige was die kon schrijven, maakte hij daar aantekeningen van. In een soort reisverslag schreef hij op wat hij meemaakte. Maar hij schreef niet alleen over zijn gevangenschap, hij schreef ook op wat hij om zich heen zag: de huizen waar de Koreanen in wonen, de politieke structuur, de taal, de bevolking met hun tradities en gewoonten etc. Dat verslag heeft hij meegenomen tijdens zijn ontsnapping. De VOC heeft dit Journael vervolgens openbaar gemaakt. Lange tijd was dat in Europa de enige informatie die ze hadden over Korea. Daarom wordt Hamel wel gezien als de ontdekker van Korea.

Hamel verbindt Nederland en Korea

Korea hield Hamel en zijn bemanningsleden gevangen, omdat ze niet wilden dat er iets over hun land bekend werd. Toen dit uiteindelijk toch gebeurde waren ze er achteraf wel blij om. Hun handelsmogelijkheden werden flink uitgebreid, eerst handelden ze alleen met Japan en nu ook met Europa. Dat bracht hen ook meer welvaart. Hamel wordt in Korea nu dus gezien als een held. Hij wordt er geëerd. Alle kinderen leren op school wie hij is.

Zo komt het dat Gorinchem werd benaderd door de Koreaanse ambassade met het verzoek een relatie aan te gaan met de Koreaanse stad Gangjin. Sinds 3 oktober 1998 hebben Gorinchem en Gangjin nu een stedenband. Stedenbanden hebben vaak tot doel vriendschap te tonen, elkaars cultuur te leren kennen en elkaar te ondersteunen in het bestuur van de stad.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Hamel museum houtIn Nederland is Hendrick Hamel nog vrij onbekend. Daar wil de Hamel Foundation verandering in brengen. Zij hebben het geboortehuis van Hamel laten herbouwen om daar in een museum het verhaal van Hamel en Korea te tonen. Ook stimuleert en versterkt het museum de Nederlands-Koreaanse betrekkingen. Dat doet ze door Koreaanse en Nederlandse bedrijven bij elkaar te brengen. De Koreaanse economie is een van de snelst groeiende ter wereld, daar kunnen we als Nederland ook ons voordeel mee doen. Ook wordt Koreaanse cultuur naar Nederland gehaald, denk bijvoorbeeld aan Koreaanse taallessen, of een tentoonstelling van Celadon (Gangjins keramiek) in ons museum.

Hamel staat nu symbool voor de band die Nederland en Korea hebben. Hoe ver weg het land ook is, Korea heeft Nederland veel te bieden, zowel economisch, politiek als cultureel. En andersom uiteraard ook. Hamel verbindt beide landen. En eigenlijk doet Gorinchem dat dus, want Hamel was een echte Gorcumer. Een man met eigenschappen die beide landen nog steeds herkennen en belangrijk vinden: avontuurlijk, ondernemend, hij was een doorzetter, een man die kansen greep. Anders had hij het namelijk niet kunnen overleven.

Nederland – Zuid-Korea

Als Zuid-Koreanen aan Nederland denken, denken ze aan tulpen, windmolens, Hansje Brinker en het dagboek van Anne Frank. Ze vinden ons land eruit zien als een goedverzorgde bloementuin. Zuid-Koreanen leren over Hamel, Van Gogh, Rembrandt en Erasmus op school. Bovendien zien zij Nederland als een land met het hoogste niveau van democratie en economische welvaart. En de Nederlanders zelf zien zij als mensen die uitdagingen aangaan en veel moeilijke dingen bereiken door samen te werken en compromissen te sluiten.

Hoewel Nederland en Zuid-Korea ver van elkaar liggen, zijn er ook veel dingen in beide landen hetzelfde.

Beide landen zijn relatief klein, terwijl er veel mensen wonen.

  1. Beide landen zijn vaak aangevallen door hun buurlanden. Nederland door oa Spanje, Frankrijk en Duitsland. Zuid-Korea door Japan, China, Mongolië en Noord-Korea.
  2. Nederlanders en Zuid-Koreanen zijn allebei een hard werkend volk.
  3. Beide landen hebben niet zoveel natuurlijke hulpbronnen (zoals bijv. olie en erts).
  4. De welvaart in beide landen komt door een democratie en een vrije markteconomie.
  5. Beide landen werken veel samen met andere landen. Zuid-Korea vroeger niet, dat gebeurde pas toen Hamel het land bekend had gemaakt bij andere landen.

Nederland en Zuid-Korea werken ook veel samen. Koning Willem-Alexander heeft Zuid-Korea al vier keer bezocht. Tussen Nederland en Zuid-Korea wordt veel handel gedreven, wij verkopen veel producten daar en Zuid-Korea verkoopt veel producten in Nederland.