Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 536

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 537

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 539

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 554

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/hamel/domains/onskorea.nl/public_html/basisscholen/wp-content/plugins/wordfence/models/block/wfBlock.php on line 557
Bevolking - Het Korea van Hamel

Ons Korea

Zuid-Koreaanse leefstijl

Zuid Korea

De voorouders van de Koreanen zijn waarschijnlijk afkomstig van Mongoolse stammen, die zich in Korea vestigden in 3000 voor Christus. De groei van de bevolking is eeuwenlang slechts klein geweest. Er was wel een hoog geboortecijfer, maar ook het sterftecijfer was heel erg hoog. In de eerste helft van de 20e eeuw begon de bevolking snel te groeien. Dit komt door verbeterde hygiëne cheap phentermine en vaccinaties. In de 2e helft van de 20e eeuw werd de levensstandaard nog beter . Er werden veel kinderen geboren en er stierven niet zo veel kinderen meer. Mensen worden ook veel ouder. De bevolking verdubbelde. Tussen 1990 en 2000 vertelde de regering dat er maximaal twee kinderen per gezin geboren mochten worden. Men denkt de maximale de bevolkingsgrootte wordt bereikt rond 2020.

Huizen
De voorouders van de Koreanen zijn waarschijnlijk afkomstig van Mongoolse stammen, die zich in Korea vestigden in 3000 voor Christus.
De groei van de bevolking is eeuwenlang slechts klein geweest. Er was wel een hoog geboortecijfer, maar ook het sterftecijfer was heel erg hoog. In de eerste helft van de 20e eeuw begon de bevolking snel te groeien. Dit komt door verbeterde hygiëne en vaccinaties. In de 2e helft van de 20e eeuw werd de levensstandaard nog beter . Er werden veel kinderen geboren en er stierven niet zo veel kinderen meer. Mensen worden ook veel ouder. De bevolking verdubbelde. Tussen 1990 en 2000 vertelde de regering dat er maximaal twee kinderen per gezin geboren mochten worden. Men denkt de maximale de bevolkingsgrootte wordt bereikt rond 2020.

Kleding
De klederdracht in Zuid Korea heet Hanbok. Maar in plaats van te verdwijnen, zoals in Nederland, is deze klederdracht meegegaan met de tijd en de mode. Ook zijn er veel invloeden uit buurlanden, zoals China.
De hanbok bestaat uit eevet chima, en de broek paji.

Tegenwoordig dragen Koreanen de Hanbok op officiële gelegenheden en speciale festiviteiten. Voor bruiloften wordt ook nog vaak de Hanbok aangetrokken; naast de traditionele varianten zijn er talloze moderne varaties ontstaan voor elke smaak. Voor de eerste verjaardag krijgen de kinderen een speciale, feestelijke hanbok aan.
Vele modeontwerpers hebben zich al laten inspireren door dit kledingstuk, vooral door de vrouwelijke Hanbok. Het traditionele ontwerp heeft simple lijnen. Daar kan je veel verschillende dingen mee doen, terwijl het basisidee hetzelfde blijft. Eigenlijk horen de rokken lang te zijn, maar tegenwoordig zijn er ook veel korte varianten. Die worden door jonge moderne vrouwen ook gedragen in het dagelijks leven.
In 2011 vond er in Seoul een modeshow plaats, met ontwerpen geheel geïnspireerd op de Hanbok.
Religie

Religie speelt in Zuid-Korea een beperkte rol. Bijna de helft van de Zuid-Koreanen zegt niet religieus te zijn. Ongeveer twintig procent van de inwoners van Zuid-Korea is boeddhistisch. Er zijn ongeveer net zoveel Christenen in Zuid-Korea. Godsdienstvrijheid is wettelijk vastgelegd.

69 Catholic Church

In de tiende eeuw werd het Boeddhisme uitgeroepen tot het nationale geloof van Korea. Het boeddhisme is nu ook nog zichtbaar in Zuid-Korea. Veel van de kunstvoorwerpen en belangrijke tempels komen voort uit de boeddhistische geschiedenis van het land.

In de 18e eeuw kwamen vanuit het westen katholieke missionarissen naar Korea. Eind van de 19e eeuw kwamen er veel protestantse zendelingen uit de Verenigde Staten. Zij verkondigden het christendom. Zij brachten ook nieuwe ideeën mee als vrijheid en gelijke rechten. En onderwijs! Op deze manier heeft het christendom een belangrijke invloed gehad op het moderniseren  van Korea.

Tradities en gebruiken
Het confucianisme heeft eeuwenlang zijn stempel op de Koreaanse maatschappij gedrukt. Het confucianisme is geen religie, maar meer een maatschappijleer. Confucius organiseerde de samenleving heel strikt in lagen, waarin iedereen zijn eigen plaats en taak had. Er wordt veel waarde gehecht aan rangen en standen. Daarbij hoorden strenge omgangsvormen en regels. Het zijn de ongeschreven wetten van Zuid-Korea.  Hieronder staan een paar voorbeelden.

Je moet eerbied hebben voor je voorvaderen en ouderen. Het is bijvoorbeeld niet netjes dat jongeren eerder gaan zitten dan ouderen; als een ouder iemand een kamer binnenkomt, sta je als jongere op. Koreaanse jongeren zullen niet zo gauw roken of alcohol drinken als er ouders of leraren bij zijn. Als ze iets aanpakken van een ouder persoon doen ze dat met beide handen. Koreanen vragen vaak naar je leeftijd als ze je voor het eerst ontmoeten. Een reden is dat ze dan weten of je ouder bent en daardoor weten hoe ze je horen te benaderen.

Als Koreanen groeten, buigen ze – als teken van respect – naar elkaar. Een hand geven kan ook. Als je een hand geeft aan een ouder iemand, ondersteun je de rechterarm met de linkerhand. Iets met je linkerhand aangeven is onbeleefd.

Als je een Koreaans huis of restaurant binnengaat moet je je schoenen uitdoen. Dat heeft ermee te maken dat Koreanen op de grond leven en zitten. Je hoort niet op blote voeten te lopen. Zorg altijd dat je schone sokken aan hebt.

Bepaalde dagen zijn belangrijk. Zo worden de honderdste geboortedag van een baby en de zestigste verjaardag uitgebreid gevierd.

Zoals overal zijn er in Korea ook taboes. Een ervan is dat de Koreanen het woord vier (sa) vermijden, omdat het ook dood kan betekenen. In sommige Koreaanse gebouwen is er daarom geen vierde verdieping. In plaats daarvan heet die verdieping F.

Namen

De achternaam  is de familienaam en is het belangrijkst. Daarom komt die altijd als eerste, voor de voornaam. In Korea zijn er ongeveer 300 achternamen. De belangrijkste zijn Kim, Lee, en Park. Achternamen hebben 1 lettergreep, voornamen hebben 2 lettergrepen. Bijvoorbeeld de president van Zuid Korea: Park Geun-hye.

Koreaanse vrouwen veranderen hun achternaam niet als ze trouwen. Ze houden altijd hun achternaam, hun hele leven.

Koreanen spreken elkaar niet direct aan met de voornaam. Behalve als je hele goede vrienden bent. Ook broers en zussen doen dat niet. Zij noemen elkaar grote/kleine zus of grote/kleine broer.